De Haagse wethouder Onderwijs Hilbert Bredemeijer (CDA) heeft gereageerd op het bericht van minister Slob over een Nationaal Programma de miljarden die hij er beschikbaar voor stelt.
"We hebben waardering voor de minister dat hij zo snel met een heel goed plan komt na het belangrijke signaal van de G4-wethouders dat de gevolgen van de coronamaatregelen voor leerlingen en studenten diep ingrijpt in hun schoolloopbaan en toekomstperspectief. In januari dit jaar stuurden wij daartoe een gezamenlijke brief (https://denhaag.raadsinformatie.nl/document/9633085/1/RIS307504_Bijlage_1). De opgelopen schade kan worden ingehaald. Dit Nationaal Programma biedt een mooie toolbox voor scholen en gemeenten om (samen) te werken en de opgelopen schade in de schoolloopbaan van kinderen/jongeren te herstellen en dat daar ook de tijd voor wordt genomen.”
Sociaal emotioneel welzijn
“Goed dat daarin aandacht is voor zowel de cognitieve ontwikkeling van kinderen en jongeren als voor hun sociaal emotioneel welzijn. Mooi dat hier ook voor meerdere jaren financiële middelen voor komen. We gaan hier samen met de schoolbesturen in Den Haag graag mee aan de slag om goede afspraken te maken over rol en taakverdeling zonder op elkaars stoel te willen gaan zitten. We zijn voorstander om dat plan integraal uit te rollen in de stad en de voortgang te monitoren. “
Bredemeijer vervolgt:”Laat echter onverlet dat de coronamaatregelen de zwakke plekken in het onderwijssysteem hebben blootgelegd en dat het onderwijsstelsel om een herziening vraagt waarin kinderen meer kans krijgen zich optimaal te ontplooien. Wat mij betreft begint nu ook echt het denken over structuurwijzigingen in het onderwijs. Dit Nationaal Programma is een herstelprogramma en staat los van de vurige wens van een stelselwijziging. Blijft dus het dringend verzoek aan het volgend kabinet om daar mee aan de slag te gaan en kansengelijkheid speerpunt van beleid te maken en te komen met een herziening van het onderwijsstelsel dat:
o Alle kinderen van 0 tot 4 jaar toegang biedt tot voorschoolse voorzieningen;
o Extra leertijd biedt voor kinderen en jongeren die dat het hardst nodig hebben;
o De ‘vroegselectie’ aanpakt door in te zetten op brede 2-jarige brugklassen en scholengemeenschappen, en te investeren in loopbaanoriëntatie en (studie)begeleiding;
o Het lerarentekort hoog op de agenda houdt en daar intensief op inzet."